Aquatraining

De Aquatrainer is eenvoudig gezegd een loopband in een afgesloten ruimte waar water ingepompt kan worden. De loopband is in snelheid regelbaar en zo ook het water dat tot 1,20m hoogte kan komen.

De Aquatrainer wordt gebruikt voor zowel geblesseerde en gezonde paarden als revalidatie of aanvulling op de dagelijkse arbeid.
De mogelijkheden met deze training variëren enorm. Denk aan verbetering spierkracht, tact, ruimte, lenigheid, rechtrichten, coördinatie, maar ook de hulp bij gewricht-, pees-, en botproblemen.
Dit alles gebeurt in een veilige en gecontroleerde omgeving.

Het grote voordeel van de Aquatrainer is dat het paard als bij vroegtijdig blessureleed weer in beweging komt. De opwaartse kracht van het hoge water zorgt ervoor dat het paard ‘lichter’ wordt en er minder druk op de (bijvoorbeeld) beenblessure uitgeoefend wordt.
Anderzijds kan een paard met rugproblemen een goede training krijgen in een lagere waterstand omdat de weerstand van het water ervoor zorgt dat het paard de achterhand en buikspieren meer aanspant met als gevolg een beter gebruik van de rug.
In plaats van de gebruikelijke spierafname tijdens een blessure, doet het paard nu juist aan spieropbouw waardoor blessures eerder ontlast worden, en het oude niveau veel sneller weer op peil is.

Maar ook bij gezonde paarden komt deze training zeer goed van pas. Enkele voorbeelden zijn verbeteringen van kracht, bespiering, paslengte, rechtrichten, coördinatie, enz. enz…

Het water heeft een lage temperatuur waardoor de spieren en pezen tijdens de training gekoeld worden. Daarnaast is het water bij ieder paard vers en zonder toegevoegde chemicaliën.

Ieder paard krijgt een eigen trainingsprogramma met variërende snelheden en waterhoogte.

Tijdens revalidatie wordt indien nodig nauw samengewerkt met onze gespecialiseerde dierenartsen en fysiotherapeute.