Stoeterij het Swarte Paert

Update! Met ingang van zaterdag 5 juni 2021 is het weer toegestaan gasten te ontvangen. Wij gaan daarom aanvangen met rondleidingen voor individuele bezoekers op de volgende dagen: 

ma 10.30-11.30 🐎 di 14.30 – 15.30 🐴 vr 14.00-15.00 🐎 za 10.30~11.30 🐴

€ 10,= incl koffie-thee-fris-Friese ‘koeke’ ~ kinderen t/m 12 jr € 7,=.
Opgave verplicht ☎️0516-471717 of info@swartepaert.nl

Groepsbezoeken  ~ prijs op aanvraag

Voor alle paardenactiviteiten kunt u contact opnemen met: 

Udo de Haan 06-29171777 (africhting  – lessen) 

Daniëlla Smit 06-46010039 (aquatraining – lessen)

____________________________________________________________

Uniek als het Friese paard zelf

In het centrale deel van de Friese wouden ligt Stoeterij Het Swarte Paert. In deze omgeving kunt u kennis maken met alle facetten rond het Friese paard en haar cultuur, historie, fokkerij, sport en training.

Naast het faciliteren van lessen en cursussen is Stoeterij Het Swarte Paert ideaal voor het bezoek van groepen, die kennis willen maken met dit ras. Het enige originele inlandse paardenras dat Nederland rijk is. Kenmerkend zijn de zwarte kleur, het kleine edele hoofd, de sierlijk gebogen hals, de weelderige manen, staart en sokken, alsmede de imponerende verheven draf en het levendige, vriendelijke karakter. Het is een paard met een rijke historie waarover wij graag vertellen.

Wij hebben ruime ervaring met het verzorgen van groepsbezoeken, bedrijfs- en familie feesten, waarbij ook de catering bij ons in goede handen is. Koffietafels, lunches en diners met eerlijke Friese producten, afgewisseld met shows door Friese paarden, ondersteund met deskundige uitleg. Onze gasten weten dit afwisselende arrangement bijzonder te waarderen.

Gastvrijheid, enthousiasme, deskundigheid en maatwerk hebben wij hoog in het vaandel. De accommodatie is bovendien uitstekend toegerust voor minder validen en biedt ruime parkeergelegenheid. Ook voor het faciliteren van uw evenementen als cursussen, clinics en trainingen bent u bij ons aan het goede adres.

Via het contactformulier kunt u uw wensen kenbaar maken. Wij zijn u graag van dienst.

HISTORIE

Stoeterij Het Swarte Paert is op 1 oktober 1999 geopend door de heer Loek Hermans, destijds Minister van Onderwijs en later Commissaris der Koningin van Friesland. De realisatie van de bouw vindt zijn oorsprong in een initiatief van een groep liefhebbers van Friese paarden en in het bijzonder voor het Friese Vierspan van Leo Kraaijenbrink. Dit vierspan vond destijds zijn thuisbasis in dit onder architectuur gebouwde, luxe complex. Het Friese Vierspan heeft onmiskenbaar een enorme bijdrage geleverd aan de mondiale promotie en populariteit van het Friese paard.

Een aantal jaren later is met de oprichting van het Fryso Huys een grote stimulans gegeven aan het gebruik van het Friese paard in de dressuursport. Leermeester van velen was en is Marc Peter Spahn, die destijds als eerste combinatie met een Fries paard in de hoogste klasse van de dressuursport, de Grand Prix, deelnam. Die eer komt de Friese dekhengst Anders 451 toe.

Sinds november 2015 is Stoeterij Het Swarte Paert een samenwerking aangegaan met het talentvolle duo Udo de Haan en Daniëlla Smit. Zowel aangespannen als onder het zadel hebben zij ruime ervaring en hebben vele kampioenschappen op hun naam geschreven. Voor instructie, africhting, IBOP en sport met voornamelijk Friese paarden in de disciplines dressuur, mennen en tuigen bent u bij Stoeterij Het Swarte Paert aan een goed en vertrouwd adres. Ook zijn er regelmatig zeer kwaliteitsvolle paarden te koop.

Daarnaast bieden wij aquatraining en revalidatie voor alle rassen onder deskundige begeleiding.

Naast de activiteiten op het gebied van sport en fokkerij weten ook organisatoren van evenementen de perfect onderhouden accommodatie te waarderen en vinden in Stoeterij Het Swarte Paert dè locatie om wedstrijden, clinics en cursussen te faciliteren.

De basis van Stoeterij Het Swarte Paert is en blijft altijd het in stand houden en promoten van het Friese paard en haar rijke cultuur-erfgoed. Door middel van het geven van rondleidingen, shows en trainingen hopen wij met ons vaste team medewerkers u nog lang van dienst te kunnen zijn.